La 60 de km de Timişoara şi la o distanţă foarte mică de graniţa cu Serbia, se află comuna Giera, atestată documentar încă din anul 1332. Chiar pe drumul principal din localitate, la numărul de casă 91 se află Depozitul de cereale, cu a sa arhitectură deosebită, pentru care a fost declarat monument istoric, categoria B.
Giera şi familia Gyertyánffy
În anul 1332, Giera se afla în proprietatea familiei Cenad şi se numea Guer. La recensământul din 1717, în Giera existau 12 case locuite de sârbi şi o biserică ortodoxă (construită încă din 1667). Din anul 1795, domeniul (inclusiv localităţile Toager, Grăniceri şi Livezile) intră în posesia bogatei familii de origine armeană Gyertyánffy, primind denumirea Gyer.
În 1829, Lukács Gyertyánffy construieşte în Giera un conac, existent şi astăzi la numărul de casă 44, vis-a-vis de Depozitul de cereale. Lukács a ridicat şi în Grăniceri un conac, astăzi transformat într-o amintire. Conform monografiei Comitatului Torontal, scrisă de Borovszky Samu în 1912, fiecare conac care aparţinea familiei Gyertyánffy era dotat cu câte o bibliotecă de 2500 de volume iar în Giera existau un mic hotel şi chiar un bordel.
Ultimii descendenţi cu însemnătate ai familiei Gyertyánffy au fost moşierii László şi Andor. Cel din urmă a ridicat, în secolul al XIX-lea, Depozitul de cereale, care avea o capacitate de 700 de tone pe când era în funcţiune. László a trăit până în anul 1947 iar averea lui a fost împărţită între cele trei fiice ale sale: Maria, Gabriela şi Elisabeta. Un an mai târziu, toate proprietăţile familiei sunt naţionalizate. După 1989, Depozitul de cereale este retrocedat Mariei (sursă), astăzi fiind proprietate privată a unei companii din localitate (de unde se poate cere cheia monumentului istoric). Din păcate, timpul şi-a pus amprenta atât peste Depozitului de cereale, cât şi peste conacul din Giera, ambele imobile aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Informaţii utile
Din Timişoara, în Giera se poate ajunge foarte uşor cu maşina, prin Deta, pe DN59 / E70 şi apoi DN59B (vezi harta), sau prin Giulvăz, pe DJ593. Obiective care mai pot fi vizitate în zonă: Castelul din Banloc, Conacul Gudenus din Gad sau Conacul Mocioni din Foeni.
Plai bănăţean vizitat în cadrul Timişoara Brands Tour, eveniment organizat de PRbeta Agency, în colaborare cu Prin Banat.
Articol scris de Alexandra Palconi
Traducere în limba engleză de Doiniţa Spuză
Credit foto: Flavius Neamciuc
4 comentarii la "Depozitul de cereale din Giera"
Conacul Mocioni din Foeni | Prin Banat
9 august 2014 la 19:07[…] asemenea, în zonă mai pot fi vizitate depozitul de cereale din Giera, conacul Gudenus din Gad sau biserica-mausoleu din Bobda, care a aparţinut […]
tony dragoie Szemeredi
17 august 2014 la 21:26Anuntatima vs rog. Eu sant nascut in Giera
ITBogdan
21 aprilie 2015 la 19:48In noaptea de 18 iunie 1951, printre deportatii in lagarul stalinist de la Latesti-Ialomita, se aflau si membri ai familiei Gyertyánffy din Giera. Nu-mi amintesc componenta familiei, dar in cumplita iarna 1953-54, moare un batran membru al familiei Gyertyánffy, despre care se spunea ca ar fi fost general in armata austriaca in primul razboi mondial. Este condus la groapa cu cosciugul fixat pe o sanie de copil, printre nametii uriasi. Bunica mea, care avea un ascutit simt al umorului, adauga “uite il conduc la groapa pe dl. general pe afet de tun”. Se spunea ca ascendentii familiei ar fi venit din Armenia (?) ca ciobani, ca ar fi facut avere si ca, pentru merite deosebite ar fi fost innobilati de catre un imparat austriac
Ambulanța pentru Monumente intervine la biserica baronului din Bobda
8 martie 2021 la 09:59[…] Depozitul de Cereale din Giera (județul Timiș), 12-24 iulie […]