Înapoi la prima pagină  |  EN  |  DE

Casa cu pom de fier din Timişoara

Publicat în PoveștiNici un comentariu

Trecem foarte des pe lângă această clădire din Timişoara, fără să o observăm. Pentru noi a fost nevoie de un ghid turistic al României din anul 1983, rătăcit printr-o bibliotecă, ca să aflăm despre casa care păstrează într-o nişă un trunchi de pom din fier, prins într-un cerc metalic.

Legenda spune că în el sunt înfipte cuie şi ţinte de către calfele care îşi terminau specializarea în perioada existenţei breslelor. I se mai spune şi Casa cu Pomul Breslelor şi poate fi văzută la intersecţia dintre străzile Proclamaţia de la Timişoara şi Francesco Griselini (vezi pe hartă).

Casa cu pom de fier: extravaganţa unui negustor aromân?

Casa cu Pomul Breslelor din Timişoara [Copyright Prin Banat | Flavius Neamciuc. Toate drepturile rezervate]

Imobilul a fost construit, în anul 1752, de brutarul Leopold Kayser şi mai târziu, la început de secol XIX, este cumpărat de negustorul aromân Andreas Trandaphill (nume care e probabil să fi fost schimbat/românizat ulterior în Andrei Trandafir). Astfel de case cu pomi de fier se mai găsesc şi în Austria, Slovacia, Ungaria sau chiar în România, în Arad.

Se spune că Trandaphill, impresionat fiind de pomii de fier pe care-i văzuse prin călătoriile sale, la întoarcerea în Timişoara a comandat meşterului Moritz Heim confecţionarea unui exemplar, pe care l-a alipit casei sale, în 1828.

Până în 1990, Pomul Breslelor a trecut prin mai multe vandalizări, motiv pentru care originalul a fost mutat în incinta Muzeului Banatului.

În 1997, în locul originalului este pusă o copie din fontă, realizată de artistul Alexandru Fota. Mai multe informaţii şi legendele care au circulat în jurul Casei cu Pomul Breslelor din Timişoara pot fi citite aici.


Articol scris de Alexandra Palconi.

Traducerea în limba engleză de Doiniţa Spuză.

Credit foto: Flavius Neamciuc

Nici un comentariu la "Casa cu pom de fier din Timişoara"
Lasă un comentariu