Înapoi la prima pagină  |  EN  |  DE

Biserica Romano-Catolică din Vinga

Publicat în Povești4 comentarii

Vinga e o comună din judeţul Arad, atestată documentar în jurul anului 1300, situată la 32 de km de Timişoara (vezi harta). Principala atracţie a locului este Biserica Romano-Catolică, ridicată de vinganii bulgari în numai doi ani. Practic, e imposibil să treci prin Vinga fără să o observi (mai ales dacă mergi spre Arad): construită pe unul din cele mai înalte puncte din comună, cele două turnuri ale ei se impun peste întreaga zonă.

Vinga, locul bulgarilor

Ca o scurtă istorie, după eşecul Răscoalei de la Kripoveţ (1688) împotriva turcilor, bulgarii catolici se refugiază pe plaiurile româneşti. La început s-au aşezat în Oltenia. După care, o parte din ei au migrat spre sud-vestul Transilvaniei, unde au fost privilegiaţi cu drepturi civile şi scutire de dări de către Imperiul Habsburgic. În jurul anului 1741, bulgarii catolici primesc de la Maria Tereza ţinutul dintre Timişoara şi Arad şi întemeiază aici Tereziopolis-Vinga.

O sută de ani mai târziu, în Vinga existau circa 4000 de bulgari şi 300 de români – cifre care astăzi s-au inversat. Prin urmare, în 1880, vinganii ajung la concluzia că biserica a devenit neîncăpătoare şi cer aprobare pentru construirea alteia noi. Timp de 10 ani au făcut donaţii din propriile buzunare pentru materialele de construcţie necesare şi au prelucrat manual în jur de 3 milioane de cărămizi, în nişte cuptoare amenajate special la marginea localităţii.

Biserica Romano-Catolică din Vinga a fost ridicată între 1890-1892. Se spune că un număr de 200 de localnici voluntari au lucrat zilnic la construirea bisericii, care astăzi este considerată cea mai mare de pe raza Arad – Timiş – Caraş-Severin. Clădirea are o înălţime de 36 de metri, o lungime de 32 de metri şi turnurile se întind pe o înălţime de 65 de metri. Interiorul conţine nouă altare, 43 de statui sculptate în lemn, o orgă pneumatică, 52 de bănci din lemn de nuc şi două candelabre din lemn de esenţă tare.

În dreapta altarului mare se află statuia Sfântului Florian, ocrotitorul pompierilor. Preotul de acolo ne-a povestit în urmă cu vreo doi ani că pompierii vin la Biserica Romano-Catolică în fiecare zi de 4 mai şi-l sărbătoresc pe Sfântul Florian, printr-o ceremonie specială. Tot de la el am aflat că acest obicei se păstrează negreşit în Vinga de sute ani şi că pompierii participă la ceremonie indiferent de religia pe care o au.

Informaţii utile

În afara Bisericii Romano-Catolice, în comuna Vinga mai pot fi văzute clădirea veche a primăriei, Casa cu sfânt sau parcul situat în faţa bisericii şi statuile de acolo. Dacă vreţi să luaţi masa în Vinga, la intrarea în localitate, pe partea dreaptă, există un restaurant cu preparate cu specific românesc.

Drumul până în Vinga este foarte bun şi, de când a fost pusă în funcţiune a autostrada A1 Arad-Timişoara, a devenit tot mai puţin circulat.


Articol scris de Alexandra Palconi.

Traducere în limba engleză de Doiniţa Spuză.

Credit foto: Flavius Neamciuc

4 comentarii la "Biserica Romano-Catolică din Vinga"
  • Castelul Contelui de Mercy din Carani | Prin Banat
    29 aprilie 2014 la 16:34

    […] În Carani se mai poate vizita Biserica Romano-Catolică “Înălţarea Crucii” (1734), care se află în vecinătatea Castelului Contelui de Mercy. De asemenea, la numai 18 km de Carani, se află Biserica Romano-Catolică din Vinga (1890). […]

  • ufx
    24 iulie 2015 la 23:21

    vinga nu e in Banat si aceasta e mai veche de 2 ani

  • Alexandra Palconi
    25 iulie 2015 la 16:29

    Graniţa nordică a regiunii Banatului istoric era la râul Mureş. Nu ştim exact la ce vă referiţi când spuneţi “aceasta e mai veche de 2 ani”, dar vă mulţumim pentru interes.

  • victor cociuba
    15 februarie 2016 la 15:44

    Vinga este in Banat.Orasul Arad fara Aradul Nou nu este in Banat

Lasă un comentariu