Oaza de verdeaţă de lângă Timişoara

La numai 19 km de Timişoara (vezi harta), între râurile Timiş şi Bega, există o oază de verdeaţă: Parcul Dendrologic Bazoş. Aici sunt plantate peste 800 de specii diferite de arbori şi arbuşti, adunate din toată lumea, motiv pentru care a fost declarat monument al naturii în anul 1984. Din 1994, parcul are statut de arie protejată pentru ocrotirea biodiversităţii genofondului şi ecofondului.

Parcul Dendrologic Bazoş a fost amenajat în urmă cu 100 de ani, în vremea contelui Ludovic Ambrozy, proprietar al terenului. În aceeaşi perioadă, în incinta parcului a fost construit şi un castel. La sfârşitul Primului Război Mondial, după desfiinţarea Imperiului Austro-Ungar, contele a fost expropriat prin reforma agrară iar terenul parcului a fost trecut în proprietatea statului român.

Se spune că Ambrozy, supărat fiind, a ordonat demolarea castelului şi a împărţit cărămida locuitorilor din Bazoşu Nou. O altă variantă a poveştii Parcului Dendrologic Bazoş este că nobilul a vândut castelul şi a plecat definitiv la Viena. În 1934, noii proprietari l-au demolat şi au vândut cărămizile coloniştilor veniţi aici din Transilvania. Singura anexă a castelului dispărut care a mai rămas în picioare este turnul de apă.

Informaţii utile

Din Timişoara, la Parcul Dendrologic Bazoş se poate ajunge cu maşina sau chiar cu bicicleta, multe persoane alegând a doua variantă, datorită distanţei mici de parcurs şi drumului de acces întreţinut. Cazare şi masă se pot asigura chiar la intrarea în parc, unde există o pensiune.


Articol scris de Alexandra Palconi

Traducere în limba engleză de Doiniţa Spuză

Credit foto: Flavius Neamciuc

Exit mobile version