Muzeul Consumatorului Comunist

Reputaţia Timişoarei ca oraş al premierelor continuă să fie păstrată şi în zilele noastre. De data aceasta, vorbim despre o colecţie impresionantă de peste 500 de obiecte pe care românii le cumpărau înainte de ’89, expusă permanent în subsolul unei clădiri vechi din oraşul de pe Bega. De jumătate de an deja, Muzeul Consumatorului Comunist, o premieră în România, ne invită la o lecţie de istorie.

Majoritatea vizitatorilor vin din străinătate.

Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara a fost deschis din iniţiativa lui Ovidiu Mihăiţă, în 16 mai 2015, tocmai de Noaptea Muzeelor. Spune că data aleasă a fost o coincidenţă, dar că la marea deschidere au venit peste 600 de curioşi. De atunci, evidenţa vizitatorilor se ţine într-o condică aflată la intrarea în muzeu. “Majoritatea vizitatorilor vin din străinătate. Duminica, în schimb, vin oameni din oraş, mai ales familii. În timpul săptămânii avem din toate categoriile.”

Un mare pasionat de lucruri vechi, Ovidiu a început să adune obiecte pentru viitorul muzeu în urmă cu cinci ani. “E un cincinal. L-am realizat în patru ani şi jumătate, ca pe vremuri”, spune el, râzând. Le-a adunat “de peste tot. De la prieteni, din gunoaie, de la curăţenia de toamnă, din târguri, din beciuri, din poduri. Din toată ţara. Şi acum au început să vină tot mai multe. Trimit oamenii pachete din ţară. Chiar ieri am primit de la Galaţi un pachet de vreo 15 kg. Află oamenii de muzeu şi trimit obiecte.”

De fapt, Muzeul Consumatorului Comunist se vrea a fi replica unui apartament din anii ’70. De la sufragerie, bucătărie, baie, camera copilului şi până la hol, fiecare încăpere e amenajată cu obiecte specifice, care se găseau pe rafturile magazinelor din perioada comunistă. 

Cineva trebuia să facă muzeul.

Ovidiu e de părere că “orice instituţie de cultură, indiferent că e amenajată într-un şpaiț sau e de dimensiunea  Palatului Culturii din Iaşi, e facută cu un gând bun.”

Cât despre motivaţia sa pentru a crea un astfel de loc, el crede că“cineva trebuia să facă muzeul. Cred că sunt multe lucruri care trebuie făcute în ţara asta şi în oraşul ăsta, pe care primarii, guvernele, preşedinţii nu le fac. Ei fac fântâni sau fac festivaluri. Lucrurile acestea absolut normale nu le face nimeni. Şi atunci, ne plângem că n-avem. Aşa că, a fost contextul acesta fericit, căci mi-am permis sa păstrez obiectele, am avut unde să le depozitez şi să cunosc mulţi oameni, cu care să vorbesc despre muzeu şi care s-au oferit să contribuie. Fiecare a adus, de la un ac de gămălie, până la obiecte de mobilier de dinainte de Revoluţie.”

Veniţi!

Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara se află pe strada Arhitect László Székely, nr. 1, în aceeaşi clădire care găzduieşte Scârţ Loc Lejer şi Teatrul Auăleu, şi e deschis zilnic. Intrarea este liberă, iar mesajul lui Ovidiu este cât se poate de simplu şi direct: “Veniţi!”


Text: Alexandra Palconi

Traducere în limba engleză: Doiniţa Spuză

Credit foto: Flavius Neamciuc

Exit mobile version