A fost odată o fabrică de oţet…

Am prea puţine amintiri cu coşurile fabricii din Margina fumegând. Mai degrabă o cunosc din poveştile celor care au lucrat ani de zile acolo. Am trecut tot mai rar pe lângă ea în ultima vreme. Poate că şi voi aţi trecut pe lângă ea – e chiar la ieşire din Margina (Colonie), pe partea dreaptă (vezi harta). Şi e imensă! Sau era imensă, căci de fiecare dată când o văd, parcă se miceşte. Mai dispar câteva anexe, mai cad nişte ziduri…

Acum ar fi sub conducerea unei companii din Bucureşti. Se zvoneşte că vor să o demoleze. Că-i adevărat sau nu, într-o duminică am oprit şi am fotografiat-o. Pentru posteritate.

A fost odată o fabrică de oţet…

Calea ferată dintre Lugoj şi Ilia, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu o lungime de 81 de km, a înlesnit atragerea investitorilor în Margina. Prin urmare, la 1910, Societatea Rozskatol din Budapesta cere unei firme germane să elaboreze un plan şi să înceapă aici construcţia unei fabrici de distilare chimică a lemnului de fag. Noua fabrică intră în funcţiune în 1912 și e activă până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Reintră în funcţiune în 1921, de această dată cu un capital majoritar românesc, iar la 1930 începe prepararea acetonei. Prinţul Sturdza, proprietar de vii în Moldova şi Basarabia, intervine pe lângă Parlamentul României pentru a stopa producţia de oţet alimentar din lemn de la Margina, pe motiv că este nociv. În scurt timp, conducerea unităţii cumpără o instalaţie de fabricare a oţetului din vin şi dă în producţie o secţie de conserve de castraveţi şi “alte murături asortate”, cu o capacitate de 20 de vagoane în sezon.

Asigura peste 600 de locuri de muncă

Între 1945 şi 1947, fabrica de oţet din Margina îşi întrerupe activitatea. E naţionalizată la 11 iunie 1948 şi e redenumită Distileria de Lemn Severin. Douăzeci de ani mai târziu, aceasta devine secţie chimică a Combinatului “Solventul” din Timişoara. La Fabrica din Margina lucrau în acea vreme peste 600 de suflete. Revoluţia de la 1989 ia prin surprindere unitatea, care se afla în plin proces de modernizare şi extindere.

Din 1990 şi până astăzi, de la un an la altul, fabrica a intrat în declin.


Articol scris de Alexandra Palconi

Credit foto: Flavius Neamciuc

Exit mobile version