Înapoi la prima pagină  |  EN  |  DE

A fost odată o fabrică de oţet…

Publicat în Povești6 comentarii

Am prea puţine amintiri cu coşurile fabricii din Margina fumegând. Mai degrabă o cunosc din poveştile celor care au lucrat ani de zile acolo. Am trecut tot mai rar pe lângă ea în ultima vreme. Poate că şi voi aţi trecut pe lângă ea – e chiar la ieşire din Margina (Colonie), pe partea dreaptă (vezi harta). Şi e imensă! Sau era imensă, căci de fiecare dată când o văd, parcă se miceşte. Mai dispar câteva anexe, mai cad nişte ziduri…

Acum ar fi sub conducerea unei companii din Bucureşti. Se zvoneşte că vor să o demoleze. Că-i adevărat sau nu, într-o duminică am oprit şi am fotografiat-o. Pentru posteritate.

A fost odată o fabrică de oţet…

Calea ferată dintre Lugoj şi Ilia, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu o lungime de 81 de km, a înlesnit atragerea investitorilor în Margina. Prin urmare, la 1910, Societatea Rozskatol din Budapesta cere unei firme germane să elaboreze un plan şi să înceapă aici construcţia unei fabrici de distilare chimică a lemnului de fag. Noua fabrică intră în funcţiune în 1912 și e activă până la sfârşitul Primului Război Mondial.

Reintră în funcţiune în 1921, de această dată cu un capital majoritar românesc, iar la 1930 începe prepararea acetonei. Prinţul Sturdza, proprietar de vii în Moldova şi Basarabia, intervine pe lângă Parlamentul României pentru a stopa producţia de oţet alimentar din lemn de la Margina, pe motiv că este nociv. În scurt timp, conducerea unităţii cumpără o instalaţie de fabricare a oţetului din vin şi dă în producţie o secţie de conserve de castraveţi şi „alte murături asortate”, cu o capacitate de 20 de vagoane în sezon.

Asigura peste 600 de locuri de muncă

Între 1945 şi 1947, fabrica de oţet din Margina îşi întrerupe activitatea. E naţionalizată la 11 iunie 1948 şi e redenumită Distileria de Lemn Severin. Douăzeci de ani mai târziu, aceasta devine secţie chimică a Combinatului „Solventul” din Timişoara. La Fabrica din Margina lucrau în acea vreme peste 600 de suflete. Revoluţia de la 1989 ia prin surprindere unitatea, care se afla în plin proces de modernizare şi extindere.

Din 1990 şi până astăzi, de la un an la altul, fabrica a intrat în declin.


Articol scris de Alexandra Palconi

Credit foto: Flavius Neamciuc

6 comentarii la "A fost odată o fabrică de oţet…"
 • Marcel
  24 august 2014 la 09:56

  E mai simplu acum să arunci într-un butoi cu apă doă-trei pastile și-i gata oțetul, nu ?

 • Ovidiu
  16 mai 2016 la 23:47

  Am locuit o vreme pe aproape…
  In functie de directia in care mergea fumul din cosul fabricii, se putea prevedea vremea pentru a doua zi.
  Peste drum era Clubul, acolo jucau parintii mei Bridge. Avea un televizor pentru toata sala. Era pe vremea „Sfantului”.
  Era si o cantina, mirosea bine; mai la stanga, o farmacie.
  Langa, era baia comunala.
  Toate astea prin 1965-66.

 • REPORTAJ: Conacul din Herendesti sau fabrica de otet de la Margina, prezentate pe un nou portal despre Banat | Lugojeanul.ro
  7 iulie 2016 la 22:50

  […] aceasta de lume găsite. Cele mai apropiate locuri de Lugoj despre care am citit pe site sunt fabrica de oțet de la Margina, aflată în stare avansată de degradare în comuna situată la doi pași de municipiul […]

 • Costel Enache
  27 februarie 2017 la 00:42

  Denumirea de „Fabrica de otet” nu este corecta,a fost „Fabrica de distilarea uscata a lemnului”,produsul principal fiind mangalul,un corbon fara fosfor ,sulf,mangan care se foloseste la oteluri speciale.Acidul acetic industrial si alimentar era obtinut din captarea produselor volatile obtinute la carbonizarea lemnului.Ulterior a aparut si sectia de otet din vin si muraturi.

 • Alexandra Palconi
  2 martie 2017 la 13:32

  Vă mulțumim pentru precizare. Știm despre producția inițială a fabricii, până la înființarea secției de oțet din vin și murături. Am ales să folosim denumirea de „fabrica de oțet” datorită memoriei colective. În orice caz, articolul de față a fost redactat în 2014, iar momentan lucrăm la rescrierea lui. Următoarea versiune va cuprinde un istoric mai detaliat al fabricii. Încă o dată, vă mulțumim.

 • Margina-Banat.Autostrada si distileria | Ioanavram's Blog
  11 martie 2017 la 17:15

  […] Veti gasi aici fotografiile care spun totul :https://prinbanat.ro/a-fost-odata-o-fabrica-de-otet/ […]

Lasă un comentariu