Despre noi

Prin Banat înseamnă călătorii, poveşti şi drag de plaiurile bănăţene.

Până nu demult, Banatul era una dintre cele mai vizitate şi lăudate regiuni, acest lucru datorându-se, mai ales, unor premiere care au rămas adânc întipărite în istorie şi care merită reamintite. Printre priorităţiile bănăţene care au avut loc pe teritoriul actual al României se numără: prima gară, prima cale ferată montană, primul edifiu de teatru, prima fabrică de bere, prima farmacie montană, primul club privat de jazz, primul oraş liber de comunism iar lista poate continua.

Pe de altă parte, un alt motiv care ne-a încurajat să pornim în aceste călătorii Prin Banat a fost starea avansată de degradare în care se află o mulţime de monumente istorice. Aşadar, noi ne vom tot plimba pe plaiurile bănăţene de acum încolo, vom vizita tot felul de locuri, le vom afla poveştile şi le vom spune mai departe, oricum ar fi ele, cu bune şi rele, frumoase, pline de nostalgie sau cufundate în mister.

Trifoiul cu patru foi

Mereu am ştiut că motivul tradiţional care a inspirat identitatea vizuală a proiectului nostru se regăseşte (şi) în Banat. Doar că nu reuşeam să îl găsim în nici o piesă de port popular care ne trecea prin faţa ochilor.

Timp de aproape un an (între 2014 şi 2015), ne-am tot uitat după el. Până într-o zi, când am dat peste o cămaşă femeiască, veche de peste 100 de ani, provenită din Luncani (un sat de munte din judeţul Timiş), care avea motivul mult-căutat.

Rezultatele primului an (de) Prin Banat (2014—2015)

  • 5360 km parcurşi
  • 533 de ore de documentare în teren
  • 76 de localităţi vizitate
  • 147 de obiective documentate
  • 7192 de fotografii
  • 5 expoziţii fotografice desfăşurate
  • Poveştile pot fi citite de acum şi în limba engleză